Framgangsmåte ;-)

Rumme

Rumme får me når fløyta bli tilsatt kultur og satt varmt i eit døgn, då blir den sur på smak. Så bli den satt i kald kjellar og den tjukkna. Tjukkelsen på rummen avheng av kor fort ein separerer mjølka, -dess fortare, dess tjukkare blir rummen. Det har og litt å si kor feit mjølka er.

Rummegraut

Graut blir det når ein koka opp rummen, tilsett mjøl og sper med mjølk.

Før spedde dei ikkje grauten, men eg trur ikkje mange i dag hadde ete den slik !!

For å få grauten passe feit, tek me ut ein del fløt (smør) Dette kan ein kan ha oppå hvis ein vil.

Surystil

Er ostemassa av sur skumma mjølk,- den same som me laga trøgosten av. Men den må brukast fersk før den tek til å modnast.

Me brukar surystilen samen med rummen.

Sjørost blir den også kalla.

Trøgost

Her varma me opp skumma surmjølk til mjølka skil seg. Tek så ut ostemassa, klemmer ut mysu og har så ostemassa opp i eit trøg (derifå navnet)

Massen knar me opp kvar dag, og når den er passe moden blir den kokt opp med litt fløyte og salt, nokon vil ha karve i og nokon ikkje !!

Knaost/knåost og kjuke er andre navn på same osten.

Pultost

Sama framgangsmåte som trøgost, men her set me ostemassen te modning og har i salt og evt karve når den e "passe" moden. Det stoppe modningsprosessen noko, og pultosten bli ikkji kokt ell tesatt fløyte.

Kjyost

Denna osten laga me tå søt skummamjølk. Varma mjølkji opp te 34-36 grader. Har så i kjese ( osteløpe)  røre gøtt rundt og let mjølkji stå te den har "gått sammen" når massen har samla se gøtt skjer me den i terninga og røre den kraftig opp. Så ska den stå å kvile te ostemassa har samla se. Har så massen oppi ein ostebutt med klede i så mysu fer renne ut. Viktig å få pressa ut all mysu, enten me hendan eller legge på press. Snur så osten å let den ligge i noko tima. Turrsalta osten å legg den varmt te neste dag så modningen kjem i gang før den fer sin plass på ostehylla i kjellaren ;-) Osten ska snuast kvar dag og vaskas iblandt me saltvatn. Ette 6-8 viku e den moden. Her i Hallingdal er det vanlig å bruke denna osten som middagsmat med fjellsmør, varm potet og flatbrød te. mmmm :-)

Ferskost

Her bruka me surystilen, tesett det me vil ha oppi tå urter ell anna, røre inn litt fløyte og smaka te me salt. Denna bør ikkji lagrast lenge, då modnas den ;-) 

Fjellsmør

Kinnar me av rumme, og for å få godt fjellsmør må rummen væra feit å litt syrlig på smak. Har så rummen i kinna og "dreg" te den skil seg ( ein smørklump og saup/kjærnemjølk). Det bli då tyngre å dra kinna, og lyden bli annsleis. Tek så ut smøret og vaska det godt, det ska væra heilt reint vatn før ein gir seg !! Så skal smøret saltast og knåast. Det ligg gjerne til dagen etter og blir knadd oppat då før ein pakka. Det er veldig viktig med vasking og salting for at smøret skal bli godt og få lang haldbarheit.

Mykji arbeid med smør, men kjempemoro 🤭

Kvikaku:

Blir laga av surmjølk, rumme, kveitemjøl, natron og sukker.

Desse steike me på takke.

Kvikaku er kaffimat som me serverar samen med rumme og syltetøy  eller brunost attåt.

Kan også kjøpast for å ta få med seg.

Asningskaku

Blir laga av surmjølk, byggmjøl, kveitemjøl og salt.

Desse også bli steikte på takke.

Dette er brødet dei brukte før steikeovnen kom.

Asningskaku kan du både få eta hjå oss, eller kjøpe dei med deg.

Stein Dillevig 30.07.2019 07:15

Hei. Planlegger en tur til fredag. Kan vi betale med kort eller Vipps?

Anne-Lise Søndrol 31.07.2019 11:34

Har ikke vipps pga dårlig mobildekning

Tar kort på en " god dag" men helst kontanter

Nyeste kommentarer

28.07 | 22:04

Har smør nå, men vet aldri når det blir tomt! Når kommer du?

28.07 | 15:53

Ønsker å kjøpe 1 kg smør.

23.07 | 20:11

Hei, Hvor mye ville du ha da? har i 200 gr til 135.- og 300 gr for 200.-

23.07 | 09:19

Hei! Ser at dere har smør til salgs. Er det mulig å forhåndsbestille og...